Wereld Autisme Dag: Belgische verenigingen zetten autisme in de kijker

Donderdag 30 maart 2017

Naar aanleiding van Wereld Autisme Dag op zondag 2 april vinden dit weekend wereldwijd allerlei evenementen en initiatieven plaats die meer begrip en respect moeten creëren voor mensen met autisme en hun directe omgeving. In Gent organiseert de Vlaamse Vereniging Autisme zaterdag de tweede editie van de Blue Run 4autism, in Brussel vindt zondag het evenement Chaussettes Bleues plaats van de Franstalige vzw Autisme en Action.

Ingangsexamen voor geneeskunde is nu ook in Franstalig België een feit

Woensdag 29 maart 2017

Aan de Franstalige universiteiten komt er vanaf volgend academiejaar ook een ingangsexamen voor artsen en tandartsen. Het parlement van de Franse Gemeenschap heeft het decreet daarover woensdag goedgekeurd. De proef zal voor het eerst georganiseerd worden op 8 september.

Geen onthulling dat zorgsector over reserves beschikt (Vlaams Welzijnsverbond)

Woensdag 29 maart 2017

Voor de zorgsector is het geen nieuws dat zij over reserves beschikken, zegt Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond woensdag. De Tijd en Het Laatste Nieuws publiceerden woensdag cijfers die N-VA'er Lorin Parys en onderzoeksbureau Graydon opvroegen, waaruit moet blijken dat iets meer dan 600 vzw's in de zorgsector samen 2 miljard euro aan "slapend geld" hebben staan. "Slapend geld zou ik dat niet noemen", zegt Delaruelle. "Het is toch maar normaal dat we middelen opzij houden voor investeringen die we misschien niet vandaag of morgen gaan doen, maar over tien jaar? Dat doen gezinnen toch ook als ze bijvoorbeeld bouwplannen hebben?"

HackBelgium: drie dagen om de gezondheidszorg in België te verbeteren, maar niet alleen dat

Woensdag 29 maart 2017

Het is een waar festival van nieuwe technologie ten dienste van ideeën die de organisator van het eerste HackBelgium ons voorstelt van 4 tot 6 mei in Tour & Taxi in Brussel. Een nieuw concept in Europa.

Kan een algoritme de pil vervangen ?

Woensdag 29 maart 2017

Elina Berglund, voormalig onderzoekster in deeltjesfysica, werkte een applicatie uit die in de plaats moet komen van traditionele anticonceptiva. Ze baseert zich daarbij op de temperatuurschommelingen van het lichaam die vastgesteld worden tijdens het verloop van de cyclus.

De weg naar een nieuwe generatie voedingsspecialiteiten

Woensdag 29 maart 2017

Op 21 maart 2017, vereerde dr. Yann Rougier ons met een bezoek aan België naar aanleiding van een uitzonderlijke conferentie over “Cellulaire veroudering en neurowetenchappen. De weg naar een nieuwe generatie voedingsspecialiteiten”. Hij geeft hier enkele sleutelelementen van zijn uiteenzetting gebaseerd op wetenschappelijke communicatie afkomstig van de Gesprekken van Bichat.

Mentaal veerkrachtig door de zwangerschap

DG - Dinsdag 28 maart 2017

De zwangerschap is een periode waarin er op mentaal vlak veel verandert bij een vrouw. WellMom wil de mentale veerkracht bij zwangere vrouwen versterken en depressieve klachten voorkomen of verminderen bij zwangere en pas bevallen vrouwen.

Hoe Harry Potter een aangezichtsverlamming helpt verbeteren

RDG - Dinsdag 28 maart 2017

Niet meer kunnen glimlachen als gevolg van een aangezichtsverlamming berokkent die patiënten veel last”, zegt Charles Nduka, consultant plastische, reconstructieve en cosmetische chirurgie in Engeland.

Mayo Clinic investeert bijna een miljard dollar in eigen informatica

Denise Silber - Dinsdag 28 maart 2017

De Mayo Clinic, een wereldberoemde Amerikaanse ziekenhuisketen, gaat bijna een miljard dollar investeren om zijn informaticanetwerk te versterken.

Zorgnet-Icuro trekt “What matters to you” op gang

Dinsdag 28 maart 2017

Voor het eerst doet ook Vlaanderen mee met de internationale “What matters to you?”-dag op 6 juni, een initiatief van het Institute of Healthcare Improvement (IHI). Het initiatief, dat in 2014 een eerste maal werd georganiseerd in Noorwegen, werd vorig jaar opgepikt in 14 landen.

"Belgen beschermen hun huid te weinig tegen de zon"

Dinsdag 28 maart 2017

Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, heeft dinsdag - op een zonovergoten voormiddag - de campagne "Je hebt maar één huid. Bescherm ze." gelanceerd. Want hoewel ruim 9 op de 10 Belgen de gevaren kennen, beschermt amper 6 procent zich het hele jaar door. Daarmee scoren we nog slechter dan de gemiddelde Europeaan. De campagne focust dit jaar op UV-beschermende stoffen en houdt haar gratis preventieweek van 8 tot 12 mei.

Mini-akkoord: nu ook deconventioneren met een webapp

ML/PS - Dinsdag 28 maart 2017

Na de clockstop en de standstill (bevriezing bestaande tarieven tot eind maart) bleef de Bvas sceptisch. Leverde het mini-akkoord nu voldoende op? Blijkbaar wel. Kartelvoorzitter Hueting verwoordt het zo: "Het voordeel van het hele proces is dat we nu op een meer betrouwbare en redelijke basis met de overheid kunnen onderhandelen”. Het SVH noemde het aangekondigde mini-akkoord al eerder een ‘klucht’, AADM wil eindelijk echte hervormingen.

Vanaf 1 mei meer remgeld voor antibiotica

Dinsdag 28 maart 2017

Vanaf 1 mei betalen patiënten meer remgeld voor antiobiotica voorgeschreven door hun arts. Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) ervoor zorgen dat artsen minder antibiotica voorschrijven en dat patiënten er minder om vragen. Op 1 april verandert de terugbetalingsregeling voor neussprays en maagzuurremmers. 

Veranderen van sociaal secretariaat? Wacht niet te lang!

Albin Wantier - Dinsdag 28 maart 2017

Als u overweegt om binnenkort te veranderen van sociaal secretariaat, moet u nu al in actie schieten. Want als u wacht tot na 30 juni, wordt uw contract automatisch met een jaar verlengd met ingang van de daaropvolgende 1 januari. Met andere woorden, dan zal u niet meer kunnen overschakelen voor 1 januari 2019. 

Vier tips om te investeren wanneer de markten stijgen

Albin Wantier - Dinsdag 28 maart 2017

Sinds het begin van het jaar realiseren de belangrijkste beursindexen indrukwekkende koersstijgingen. Beleggers die aandelen gekocht hadden toen de markten daalden, kunnen zich in de handen wrijven. Anderen vragen zich af of ze hun kans gemist hebben. Hier zijn enkele tips om uw deel van de koek te krijgen.

74 procent van Belgische spermadonoren wil anoniem blijven

Dinsdag 28 maart 2017

Maar liefst 74 procent van de Belgische spermadonoren wil enkel nog doneren als de anonimiteit verzekerd blijft. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie van Annelies Thijssen van UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). CD&V en sp.a pleiten er echter voor om de donoranonimiteit af te schaffen. Maar volgens de studie van Thijssen zullen er dan veel donorcentra verdwijnen wegens te weinig donoren.

Een stapje dichter bij het pensioenstelsel met punten?

Albin Wantier - Dinsdag 28 maart 2017

Sinds zijn ambtsaanvaarding in 2014 heeft minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine al een paar keer een hervorming van het pensioenstelsel aangekaart, maar nu begint het pensioensysteem met punten vorm te krijgen. Terwijl er nog altijd over gediscussieerd wordt in het Nationaal Pensioencomité, worden de plannen duidelijker. Maar de hervorming zal hoe dan ook nog door de sociale partners goedgekeurd moeten worden voor ze in werking kan treden. 

Privé-uitgaven die door uw bedrijf betaald kunnen worden

Albin Wantier - Dinsdag 28 maart 2017

Over het algemeen betaalt uw bedrijf uitsluitend de kosten die te maken hebben met het uitoefenen van uw beroepsactiviteiten. Toch mag de manager of de bedrijfsleider een aantal privé-uitgaven op de zaak verhalen. Zelfs als die daarna beschouwd worden als voordelen in natura, kan het fiscaal interessant blijven.

Vrijwilligerswerk: wat moet u aangeven?

Albin Wantier - Dinsdag 28 maart 2017

In België besteden anderhalf miljoen mensen een deel van hun vrije tijd aan vrijwilligerswerk. Soms kunnen die activiteiten recht geven op een vergoeding. Als u de regels respecteert, hoeft die vergoeding niet aan de fiscus aangegeven te worden.

Mini-akkoord artsen-ziekenfondsen letterlijk

P.S. - Dinsdag 28 maart 2017

Krachtens de artikelen 26, 50 en 51 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, heeft de Nationale Commissie Artsen - Ziekenfondsen (hierna NCAZ) onder het voorzitterschap van de heer Johan De COCK op 27 maart 2017 het navolgende akkoord gesloten voor de periode van 27 maart 2017 tot en met 31 december 2017.

Pages