AZ Turnhout: "Wegwerpinstrumenten ecologischer dan hersterilisatie"

Het AZ Turnhout zwaait met een Europese primeur. Het stapt als eerste ziekenhuis in Europa in een project van de medische firma Depuy rond instrumenten die maar één keer gebruikt worden. "Innoverend, ecologisch en efficiënt", volgens dr. Erik Vanlommel.

“Wegwerpinstrumenten gebruiken, het klinkt niet ecologisch. Toch is het dat wel”, vertelt dr. Erik Vanlommel. Hij zal het materiaal gebruiken bij het plaatsen van totale knieprotheses.

Bij het gebruik van traditioneel materiaal komt veel kijken. Na de operatie moet het een hele weg afleggen voor hersterilisatie. Dat steriliseren verbruikt veel water en reinigingsproducten. Uit een studie bij Amerikaanse ziekenhuizen die al met instrumenten voor eenmalig gebruik werken, blijkt dat zij 3% minder CO² uitstoten dan ziekenhuizen die het materiaal hersteriliseren.

Tijdwinst voor, tijdens en na de operatie

Andere voordelen voor het gebruik van wegwerpinstrumenten:

  • tijdwinst
  • vermijden ingewikkelde procedures (onderdelen van het materiaal moeten nadien niet teruggelegd worden in ingewikkelde sets).
  • eenvoudiger en sneller verloop van de operatie
  • gewaarborgde kwaliteit
  • minder kans op fouten

Dr. Vanlommel: “Aangezien we de instrumenten eenmalig gebruiken, is er een gewaarborgde kwaliteit en is het materiaal zelfs accurater dan herbruikbare instrumenten. De eenmalige instrumenten worden daarnaast kant-en-klaar aangeboden, terwijl traditioneel materiaal na de sterilisatie onderdeel per onderdeel in de operatiekamer aankomt. Er is dan altijd nog wat montagewerk nodig."

"De operatie kan dankzij de eenmalige instrumenten meteen beginnen en er zijn minder kansen op fouten of onnauwkeurigheden doordat er minder materiaal is om mee te werken. Vlottere ingrepen zijn ook in het voordeel van de patiënt. Ze zorgen ervoor dat de kans op wondinfecties lager zal zijn.”

Minder belastend werken

Een laatste belangrijk voordeel is dat personeel in het OK minder zwaar belast zal worden. De operatieverpleegkundigen zullen minder zwaar materiaal moeten optillen. Traditioneel materiaal komt vaak aan in zware dozen, die goed zijn voor een gemiddeld gewicht van 40 kilogram. De kits met het wegwerpmateriaal wegen slechts 4 kilo.

Minder duur

Werken met eenmalig materiaal heeft geen invloed op het eindresultaat van de operatie. Daarnaast zal het kostenplaatje van een operatie ook lager liggen. Daar merkt de patiënt wel iets van want er is altijd een deel van de factuur dat de patiënt zelf moet betalen.

“Deze technologie helpt ons om geneeskunde voor de patiënt betaalbaar te houden”, aldus dr. Vanlommel, die een tijdshorizon vooropstelt van een viertal weken om deze proefperiode te evalueren. Waarbij uiteraard ook de directie zal bekijken of het totaalplaatje garanties biedt om hiermee definitief door te gaan.

Een grote moeilijkheid zal dan de prijszetting zijn op Europees niveau. In de VS is dit al uitgetest, maar het moet naar de Europese context worden omgerekend. Tenderdeals voor protheses zijn zeer ingewikkeld en als er een dergelijke deal komt die veranderingen op de werkvloer met zich meebrengt, dan vergt dat weer een flinke omshcoling.

CSA: geen afvloeiingen

Tot slot rijst de vraag of dit alternatief geen afvloeiingen zal veroorzaken bij het CSA-departement. Maar dr. Vanlommel is formeel: "Deze mensen zijn nu al overbevraagd. We groeien overigens genoeg, ze kunnen desnoods ingezet worden bij een ander deel van de logistiek."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.