LifeTech.Brussels : succesvolle startups accelerator

Het Brussels cluster lifetech.brussels is een non-profit organisatie die als doel heeft Brusselse innovatieve bedrijven en startups in de gezondheidssector te steunen.

Brussel telt vandaag 60% van alle Belgische startups in de gezondheidszorg. In 2017 werden niet minder dan tien startups begeleid door de Brusselse ‘accelerator’. Vijf daarvan dingen mee naar de 2017 Award die overhandigd zal worden tijdens de sluitingsceremonie op donderdag 29 juni. Een beknopt portret van de vijf kandidaten.

  1. Axiles Bionics ontwikkelde een nieuwe generatie bionische voetprothesen die het stappen en de lichaamshouding op een natuurlijke wijze regenereren.
  2. Advelox biedt beveiligde numerieke oplossingen om patiënten en hun familie een nauwere band te bieden met hun medisch netwerk, met toegang tot medisch advies, 24 op de 24 uur. Dat is beslist een meerwaarde voor chronische patiënten. Advelox zorgt ervoor dat de behandelende arts centraal staat. Die kan zijn werk organiseren met behulp van een eenvoudige tool en in functie van zijn beschikbaarheid en van de noden van de patiënt.
  3. SpineDyn. De planning van chirurgische ingrepen ter hoogte van de ruggengraat impliceert een groot aantal beslissingen waarvoor de chirurg niet altijd over de nodige informatie beschikt en waarbij het gebruik van informaticamodellen nuttig kan zijn. SpineDyn helpt chirurgen bij het plannen van de chirurgische ingreep met behulp van een biomechanisch model. Doel van de technologie is om chirurgen te helpen op basis van kwantitatieve gegevens van de patiënt eerder dan op hun ervaring en intuïtie.
  4. Spentys maakt gebruik van 3D voor orthopedische devices die toegankelijk zijn voor iedereen in ziekenhuizen. Het is een webplatform dat gipsverbanden aanbiedt in 3D prints in drie stappen. Eerst een 3D-scan van het lidmaat, dan een 3D model van het verband op basis van de scan en tenslotte een 3D print van het gipsverband in materiaal dat biocompatibel is. Elk van die drie stappen wordt geautomatiseerd om de interactie met het medisch personeel te vergemakkelijken.
  5. M-Vitec is een toestel dat het medisch team helpt bij de revalidatie na een trauma of een chirurgische ingreep ter hoogte van de heup. De tool maakt een vroegtijdige -veilige- mobilisatie mogelijk om zo het risico op mobiliteitsverlies te vermijden. M-Vitec maakt ‘belasting’ mogelijk in functie van de spierkracht van de patiënt en dat in elk stadium van de revalidatie. Het toestel beschikt over een externe centrale monitor die alle revalidatiegegeven registreert. De arts en zijn team kunnen zo instaan voor de follow-up en krijgen een objectief beeld van de vooruitgang van de patiënt op het vlak van revalidatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.