"Vaccinatiecampagne pneumokokken is een succes" (Vlaams Apothekers Netwerk)

Donderdag 27 april 2017

De bewustmakingscampagne voor vaccinatie tegen de killerbacterie pneumokokken is een succes geworden. Tot die conclusie komt het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), een samenwerkingsverband van de apothekersverenigingen in de Vlaamse gemeenschap. De apothekersvereniging benadrukt het belang van de campagne naar aanleiding van de Vlaamse Vaccinatieweek 2017, die loopt van 24 tot 30 april.

Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Hogeschool PXL bundelen expertise op vlak van zorg

Donderdag 27 april 2017

Vijftig inwoners en zorgprofessionals kwamen op 26 april in Hasselt samen om een toekomstplan te maken waarmee elke Hasselaar zo lang mogelijk gezond kan blijven. De stad Hasselt, het Jessa Ziekenhuis en Hogeschool PXL organiseren de brainstormavond. De Hasselaren en de experts onderzoeken wat Hasselt de komende jaren nodig heeft op het vlak van zorg, zo meldt de stad in een persbericht.

"Ook zorgbehoevende ouderen moeten BOB van 300 euro per maand krijgen" (Zorgnet-Icuro)

Donderdag 27 april 2017

Zorgbehoevende ouderen zouden een basisondersteuningsbudget van 300 euro per maand moeten krijgen. Zo'n forfaitaire basisuitkering is recent ingevoerd in de sector van personen met een handicap. Dat zegt althans zorgkoepel Zorgnet-Icuro in een bericht op Sociaal.Net. In dat bericht plaatst de zorgkoepel ook nog wat vragen en kanttekeningen bij de aangekondigde invoering van de persoonsvolgende financiering in de ouderenzorg.

Aantal langdurige afwezigheden wegens ziekte verdrievoudigd in 15 jaar (Securex)

Donderdag 27 april 2017

Het aantal langdurig zieken neemt in ons land elk jaar toe. Het lange ziektepercentage is op vijftien jaar tijd zelfs verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener Securex. Het valt op dat niet alleen ouderen, maar ook steeds meer dertigers en veertigers langdurig afwezig zijn op het werk. Psychische problemen, maar ook spier- en gewrichtspijnen zijn de belangrijkste oorzaken van lange afwezigheden van minstens één jaar.

MIC Vlaanderen en BlueHealth Antwerp smelten samen tot BlueHealth Innovation Center

Donderdag 27 april 2017

MIC Vlaanderen en BlueHealth Antwerp zullen voortaan hun krachten bundelen onder de noemer BlueHealth Innovation Center. Deze vernieuwde samenwerking werd tijdens het vijfjarig bestaan van MIC Vlaanderen (Microsoft Innovation Center) en Mobile Health Unit aangekondigd. "Met BlueHealth Innovation Center kan nog sterker ingezet worden op digitale innovatie binnen de gezondheidszorg", aldus Wim Dries (CD&V), burgemeester van de stad Genk.

Anesthesie en zwangerschap: boek over (on)mogelijkheden

RDG - Woensdag 26 april 2017

Wat is de rol van anesthesiologen in de verloskunde? Dat is het centrale thema in het boek ‘Anesthesie en de normale zwangerschap’ dat onlangs is verschenen bij uitgeverij Acco.

Nepgeneesmiddelen te koop op internet

Dr. Jacques Ninane - Woensdag 26 april 2017

Hoewel de verkoop van geneesmiddelen in de meeste landen in de wereld sterk aan regels gebonden is, is ook hieraan het wereldwijde fenomeen van onlineverkoop niet voorbijgegaan. Tegenwoordig is op internet een bijzonder uitgebreid aanbod te vinden van websites waarop bijna altijd illegaal, nagenoeg alle geneesmiddelenfamilies worden aangeboden. Maar de meeste van deze geneesmiddelen zijn nagemaakt.

Reclame maakt kinderen dikker

Dr. Jacques Ninane - Woensdag 26 april 2017

De invloed van televisiereclame op de voedingskeuze van kinderen valt niet te ontkennen. In de Verenigde Staten besteedt de voedingsmiddelenindustrie jaarlijks 1,8 miljard dollar aan reclame gericht op kinderen. Deze agressieve voedingsmiddelenmarketing wordt beschouwd als een belangrijke factor in de keuze van voeding, overvoeding en uiteindelijk obesitas.

Brussels Gewest steunt innovatieve ondernemingen rond e-gezondheidszorg

Woensdag 26 april 2017

De sector van de e-gezondheid is één van de snelst groeiende in Brussel met een toename van 152 procent nieuwe ondernemingen sinds 2004. Om die innovatieve start-ups te blijven ondersteunen zorgt het gewest via enkele programma's op maat voor begeleiding. In het teken van de week van de e-gezondheid maakte Brussels minister van Economie Didier Gosuin dinsdag een balans op.

UZ Gent gebruikt als eerste in België innovatieve handhygiënescanner

Dinsdag 25 april 2017

Als eerste ziekenhuis in België heeft het UZ Gent de innovatieve Semmelweis-handhygiënescanner (hand-in-scan) in gebruik genomen. Zorgverleners kunnen daarmee testen welke zones op hun handen onvoldoende gedesinfecteerd zijn. "In het UZ Gent maken we van handhygiëne al lang een topprioriteit", vertelt Pascal De Waegemaeker van het Team Infectiepreventie van het UZ Gent. "Deze scanner helpt zorgverleners om de handhygiënetechniek nog te verbeteren."

Diabetes on the run

RDG - Dinsdag 25 april 2017

‘Diabetes on the Run’ is een project voor intensieve telemonitoring van diabetes type 2-patiënten via geconnecteerde devices/wearables en een app, Healthlook, met daaraan gekoppeld gepersonaliseerde telecoaching door gespecialiseerde diabeteseducatoren en zelfmanagement door de patiënt.

Droge billen dankzij intelligente luier

Dinsdag 25 april 2017

In de Nederlandse zorginstelling Philadelphia loopt voor het eerst een test met de Abena Nova, een intelligente incontinenitieluier. Sensoren in de luier meten de vochtigheidsgraad en sturen de data dan door naar een applicatie. De app werd ontwikkeld samen met het Amerikaanse MediSens Wireless, dat sensortechnologie fabriceert en sinds 2015 met Abena (Deense fabrikant van incontinentiemateriaal) samenwerkt.

NephroFlow een van drie finalisten Europese eHealth Adoption Awards

RDG - Dinsdag 25 april 2017

NephroFlow is een Belgische mHealth-applicatie die het nierdialyseproces efficiënter moet laten verlopen, met tijdswinst en betere kwaliteit tot gevolg. “Dialyse is een complexe behandeling waarin een balans gevonden moet worden tussen het onttrekken van vocht en afvalstoffen, het regelen van de bloeddruk en de productie van rode bloedcellen, het toedienen van mineralen and vitamines, … door continue opvolging en bijstelling”, zegt Simon Dusauchoit, CEO van NephroFlow. 

'Loss' helpt ouders rouwen bij verlies van hun baby

Dinsdag 25 april 2017

Maar liefst één op de vier vrouwen maakt in haar leven een miskraam mee en 1% van de zwangerschappen eindigt in een doodgeboorte (vanaf 20 weken zwangerschap). Dat zegt het Trimbos Instituut van Mentale gezondheid en Verslaving in Nederland. Om ouders in die tegenslagen bij te staan ontwikkelde het non-profit onderzoeks -en kenniscentrum een speciale app: Loss

Opnieuw baby achtergelaten in Antwerpse vondelingenschuif

Dinsdag 25 april 2017

In de vondelingenschuif van de Antwerpse vzw Moeders voor Moeders is afgelopen winter voor de tiende keer een baby achtergelaten. Dat schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag. Het kindje verkeert in goede gezondheid en verblijft bij een gastgezin.

Minder laattijdige betalingen van verplichte bijdrage Vlaamse Zorgverzekering in 2016

Dinsdag 25 april 2017

Uit voorlopige cijfers blijkt dat in 2016 in Vlaanderen 205.334 personen de verplichte bijdrage van 50 euro voor de Vlaamse Zorgverzekering niet tijdig betaalden tegenover 214.554 het jaar voordien. De bijdrage van 25 euro voor mensen met een beperkt inkomen werd respectievelijk door 30.507 en 26.851 personen niet tijdig betaald. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Jo Vandeurzen op een schriftelijke vraag van Freya Saeys (Open Vld).

Enquête KCE legt zwakke punten guidelines bloot

P.S. - Dinsdag 25 april 2017

Guidelines voor zorgverleners: de kloof tussen theorie en praktijk blijkt te groot, al gebruiken velen ze geregeld. Dat kan onder meer veranderen door gepaste apps en tools en een meer uitgebreide samenwerking tussen experts in methodologie - zoals het KCE - en wetenschappelijke verenigingen, luidt het.

Euthanasie niet langer taboe voor Broeders van Liefde

P.S. - Maandag 24 april 2017

Een opmerkelijke koerswending bij de Broeders van Liefde die sterk staan in de psychiatrische zorg: euthanasie is voor hen niet langer een taboe. Dat melden Kerknet en de editie van Tertio woensdag.

Hervormingsvoorstel ziekenhuizen Domus Medica: "Weg naar de hel"

P.S. - Maandag 24 april 2017

Op onze site vandaag het hervormingsvoorstel van Roel Van Giel (Domus Medica) voor de ziekenhuisfinanciering. Een eerste reactie van Marc Moens (Bvas).

Vaccin tegen malaria wordt voor eerste keer op grote schaal getest

Maandag 24 april 2017

Mosquirix, een vaccin tegen malaria, wordt voor de eerste keer op grote schaal getest. Het wordt gebruikt in Kenia, Ghana en Malawi. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag, een dag vroeger dan de Wereld Malaria Dag.

Pages