Tweemaal grotere kans op verbeterde of stabiele longfunctie voor IPF-patiënten die nintedanib gebruikten

Vrijdag 23 juni 2017

Jaarlijks congres 2017 American Thoracic Society

Op het jaarlijkse congres van de ATS werden nieuwe gegevens gepresenteerd omtrent de behandeling van pulmonaire idiopathische fybrose met nintedanib gepresenteerd.

Transparantieplicht wettelijk verankerd in sunshine act

P.S. - Vrijdag 23 juni 2017

Op initiatief van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block wordt de transparantieplicht voor farmaceutische en medisch-technologische firma’s wettelijk verankerd. Het uitvoeringsbesluit daartoe verschijnt vandaag, 23 juni 2017, in het Belgisch Staatsblad

"Naar 'liefdeshuwelijken' voor netwerken"

P.S. - Vrijdag 23 juni 2017

De massaal bijgewoonde studiedag van de Belgische Vereniging der Ziekenhuizen (BVZ) bood een mooie staalkaart van waar we staan met de netwerken in de verschillende regio's. Er vielen enkele opvallende uitspraken. Een (niet-exhaustief) overzicht.

App 112 eind deze maand actief

Vrijdag 23 juni 2017

Eind deze maand kan iedereen via de nieuwe App 112 de nooddiensten bereiken. Dat kregen Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) te horen van bevoegd minister Jan Jambon (N-VA). Samen met zijn collega Maggie De Block stelt hij de app vrijdag voor in Heverlee.

Kinderartsen vechten voor hun plaats

P.S. - Donderdag 22 juni 2017

De Belgische Academie voor Pediatrie breekt een lans voor de kwalitatieve organisatie van de zorg voor kinderen. De kinderarts is daarbij onmisbaar maar is het voorbeeld bij uitstek van een specialisme dat vandaag tussen wal en schip valt.

Doktersbriefjes - CM en LM gewonnen voor voorstel - NSZ is tegen

Donderdag 22 juni 2017

De Christelijke Mutualiteiten zijn gewonnen voor het voorstel van professor Lode Godderis om mensen zelf te laten beslissen, of ze een week thuis blijven als ze ziek zijn. Ook de Landsbond van Liberale Mutualiteiten (LM) is het voorstel genegen, maar onder strikte voorwaarden. NSZ daarentegen staat voor het idee niet te springen. De ondernemersorganisatie eist dat het gewaarborgd loon tijdens ziekte wordt afgeschaft, als dit ooit werkelijkheid wordt.

Informatiebrochure elektronisch voorschrift voor patiënten

J.M./M.L. - Donderdag 22 juni 2017

Allicht krijgt ook u regelmatig verbaasde vragen over het elektronisch voorschrift. Hoe zit dat in elkaar? En wat in de toekomst? Het Riziv-heeft een patiëntbrochure uitgegeven.

Een week uitzieken zonder doktersbriefje

Donderdag 22 juni 2017

Laat mensen zelf beslissen of ze een week willen thuisblijven als ze ziek zijn. Dat stelt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) donderdag voor in Het Nieuwsblad. "Als werknemers voor enkele dagen afwezigheid wegens ziekte niet meer naar de dokter zouden moeten, kan dit zowel een besparing zijn voor de staatskas als verlichting van het werk voor de huisartsen", stelt Godderis.

Geld lenen van uw vennootschap: tegen welke prijs?

Albin Wantier - Donderdag 22 juni 2017

Een vennootschap kan geld lenen aan haar directeur, bijvoorbeeld om een hoge en onvoorziene privé-uitgave te doen. Zo’n beslissing mag niet lichtzinnig worden genomen, want ze zal uiteraard de aandacht van de belastingadministratie trekken. 

Een eerste werknemer aannemen is echt goedkoper

Albin Wantier - Donderdag 22 juni 2017

Een van de belangrijkste maatregelen van de huidige regering is het verlagen van de loonlasten, in het bijzonder door de belastingen op het loon voor de eerste werknemer die door een onderneming of zelfstandige wordt aangenomen drastisch te verlagen. Uit een eerste evaluatie blijkt dat de maatregel zijn vruchten afwerpt.

Een student aanwerven: hoe doet u het?

Albin Wantier - Donderdag 22 juni 2017

Tijdens de zomer zoeken tal van studenten een job om wat bij te verdienen. Als zelfstandige of bedrijfsleider kunt u een beroep doen op een jobstudent, al dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Kinderbijslag: de bedragen verschillen voortaan naargelang van het gewest

Albin Wantier - Donderdag 22 juni 2017

Sinds 1 juni bepalen de drie gewesten van het land hun eigen bedragen in de toekenning van de kinderbijslagen. Voortaan verschillen de bedragen per kind aanzienlijk al naargelang u in Brussel, Vlaanderen of Wallonië woont.

Ruil uw elektrische wagen in voor u met vakantie vertrekt

Albin Wantier - Donderdag 22 juni 2017

De verkoop van elektrische auto’s neemt een hoge vlucht in België. Toch is de beperkte autonomie van de wagens de belangrijkste reden waarom sommigen nog steeds twijfelen om de stap te zetten. Verschillende bedrijven bieden een oplossing op maat: u leaset een milieuvriendelijke wagen die u gedurende meerdere weken per jaar voor een klassieke auto kunt inruilen. Ideaal om met vakantie te vertrekken.

Samusocial zag afgelopen maand al 100 maandelijkse schenkers afhaken

Woensdag 21 juni 2017

Nadat het schandaal rond de zitpenningen bij Samusocial losbarstte, zag de Brusselse hulporganisatie in de afgelopen maand juni al 100 individuele maandelijkse schenkers afhaken. Dat berichtte Bruzz en wordt bevestigd aan Belga. Samusocial stuurde woensdag een brief met uitleg naar zijn schenkers.

Artsen Zonder Grenzen brengt logistieke verantwoordelijken uit hele wereld samen

Woensdag 21 juni 2017

In de hoofdzetel van Artsen Zonder Grenzen (AZG) vinden deze week de jaarlijkse Logistical Innovation Days plaats. Die brengen logistieke medewerkers samen uit meer dan 30 landen waar de hulporganisatie actief is. "De bedoeling is te bekijken hoe de nieuwe technologieën die bestaan kunnen worden toegepast op het terrein", zegt AZG-woordvoerder Christof Goderis woensdag.

Tachtig procent artsen zijn slachtoffer van geweld en agressie door patiënt

Woensdag 21 juni 2017

Liefst 84,4 procent van de artsen is tijdens zijn of haar carrière ooit het slachtoffer geweest van geweld of agressie door de patiënt. Onder hen zijn vooral vrouwen. Dat blijkt uit een ondervraging bij 3.726 artsen die masterstudent Lennart De Jager van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voerde voor zijn thesis.

Nieuw Europees project innoveert de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Woensdag 21 juni 2017

Tien partners uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland hebben de handen in elkaar geslagen om een innovatief en kostenefficiënt zorgmodel te ontwikkelen en uit te testen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. "Het project past in de doelstelling om het langer thuis wonen met dementie mogelijk te maken", zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

"Antigifcentrum zorgt voor besparing op gezondheidszorg"

Woensdag 21 juni 2017

Als iedereen met een vermoedelijke vergiftiging naar de spoed zou trekken, en dus niet naar het Antigifcentrum zou bellen, dan levert dat de gezondheidszorg miljoenen euro's extra kosten op. Dat berekende de directeur van het Antigifcentrum Anne-Marie Descamps. In het jaarverslag van het Antigifcentrum wordt ook melding gemaakt van "grote bezorgdheden" op financieel gebied.

Persoonsvolgende budgetten worden vanaf 2018 herberekend

Woensdag 21 juni 2017

Alle persoonsvolgende budgetten voor personen met een handicap zullen vanaf volgend jaar opnieuw worden berekend. Dat kan leiden tot een hoger, maar ook tot een lager budget, is dinsdag te horen bij een gedachtewisseling in het Vlaams parlement.

Verkeerslawaai bevordert hart-en vaatziekten en diabetes (Zwitserse studie)

Woensdag 21 juni 2017

Het verkeerslawaai verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat tonen de eerste resultaten van de Zwitserse studie SiRENE

Pages