Provinciale raden na de verkiezingen: nieuwe gezichten

Van de provincie Antwerpen provinciale raad (gewone leden) kreeg u de verkiezingsuitslag 2024 in een vorige editie van onze nieuwsbrief. Hier volgen de andere provinciale raden van de Orde met de verkozen gewone leden en hun stemmenaantal.

Nog even voor een goed begrip: de leden zijn verkozen voor een periode van 6 jaar. Verkiesbaar zijn de artsen van Belgische nationaliteit die op het ogenblik van de verkiezing sedert ten minste 1 jaar zijn ingeschreven op de lijst van de betrokken provinciale raad en sedert ten minste 10 jaar op één van de provinciale lijsten. Kiesgerechtigd zijn de artsen die op de lijst van de betrokken provinciale raad zijn ingeschreven.

Stemming bij de verkiezing van de leden van de provinciale raden is verplicht. Wie zonder wettige reden niet stemt, kan een tuchtsanctie oplopen. De participatie ligt dus zeer hoog.

De gewone verkozen leden voor de volgende provinciale raden met tussen haakjes het stemme aantal:

Vlaams-Brabant en Brussel: In Leuven haalde professor pediatrie KU Leuven Kristina Casteels (1.321) het voor huisarts Lies De Sutter (1.159) en gastro-eneroloog Renilde Kums, H Hart Tienen (706). Halle-Vilvoorde kent slechts één verkozene: dokter Pieter Thiels (773), huisarts. Brussel N tot slot is vertegenwoordigd door professor urologie Dirk Michielsen (540) en huisarts Servaas Van Eeckhoudt (197).

Wie kwam er als winnaar uit de bus in West-Vlaanderen? Peter Lagrou, spoed- en sportarts, spant de kroon in Veurne (140). Anesthesioloog Rik Verstraete (57) vervolledigt het plaatje daar. In Brugge zegeviert neuroloog en palliatief arts Ludo Vanopdenbosch (Sint-Michiels) (557) en hij gaat er nipt huisarts Marjan Thomaere (537) vooraf. Marleen Cardon, anesthesioloog in Jan Yperman, haalt het in Ieper (165) voor huisarts Roeland Dierickx (117). Tot slot is in Kortrijk neurochirurg Luc Fidlers,  AZ Groeninge), de stemmenkampioen (760) voor oudgediende en huisarts Ralph Pacqueu (484).

Oost-Vlaanderen ziet in zijn hoofdstad Gent het volgende trio afgevaardigd:  huisarts Marleen De Vriese (756) voor gynaecoloog en gangmaker van 'Arts in Nood' Michel Bafort (603), en professor gynaecologie Herman Depypere, UZ Gent (535). Erwin Colpaert (gastro-enteroloog AZ Sint-Blasius) staat op het hoogste schavotje (500) in Dendermonde en Patricia Scheidt (406), gynaecoloog UZ Gent, is er een verdienstelijke tweede. Arrondissement Oudenaarde vaardigt orthopedisch chirurg en hoofdarts Wim Jorissen af (434), en huisarts Anne-Marie Van Der Linden vergezelt hem (375).

In Limburg tot slot staat voor Hasselt uroloog Peter Martens, Jessa Ziekenhuis, (822) bovenaan, gevolgd door zijn collega NKO Tony Cox (587) en het vertrouwde Orde-gezicht, huisarts Robert Nailis (444). Tongeren pakt uit met spoedarts Elke Claes, AZ Vesalius, (398) en de huisartsen Michele Daniëls (383) en Hubert Lambrechts (246).

Wie de stemmenuitslag voor Antwerpen nog eens wil bekijken kan dat via onderstaande link.

> Antwerpen: dr. De Pooter weer stemmenkanon

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.